nedjelja, 3. travnja 2016.

PAPRIKE PUNJENE KROMPIROM

Obično ovo jelo zovemo ,,paprike s krompirom,, i svako ko ga je probao zna o čemu se radi. Jelo koje se zavoli na prvi zalogaj i ta ljubav traje zauvijek...
Živa istina!
Nema uz ovaj recept nikakve priče!
Objava će biti nepotpuna jer drugačije ne može biti. Miris paprika punjenih krompirom toliko je poseban da ga nikakve riječi ne mogu opisati....A namirnica samo par...
Čudo jedno.
Ja ih pravim na ovaj način.
Kako volim da je sa skuhanim ručkom i kuhinja čista i suđe oprano, uvijek koristim male trikove da u tome budem brža. Plinske plamenike zaštitim aluminijskom folijom, pa na njima nema tragova masnoće iz posuđa u kojem pržim hranu.
Tepsiju u kojoj ću paprike peći u rerni, malo nauljim, te u njoj izdinstam par glavica luka. Tako smanjim prljavo suđe za jednu tavu. Na luk dodam sitno isjeckani krompir.
Nikad ga ne ribam jer naribani krompir nije ni blizu tako fin.
Promiješam namirnice, dodam malo suhog začina, bibera i čekam da sve omekša. Tada po krompiru pospem jednu kašiku brašna, promiješam, pa dodam kašiku kiselog vrhnja. Opet sve sjedinim i isključim. Ovi će dodaci sve malo povezati.
Nadjev mičem u stranu, a paprike punim i slažem jednu do druge. Više ne dodajem masnoću. Fila uvijek mora ostati  oko paprika jer je on izuzetnog okusa.
Pokrijem tepsiju aluminijskom folijom koju izbockam čačkalicom i stavim peći oko 30 min na 200 C.
Tada foliju maknem i nastavim peći dok paprike ne porumene.
Ručak uz koji nećete poželjeti meso!
U slast vam bilo!












Nema komentara:

Objavi komentar